Nietypowe wiem ale potrzebuję konkretnie chodzi mi o ujęcie z boku siłownika otwierającego klapkę (nie mylić z bolcem c.zamka)
Wytłumienie, przewody, głośniki.
Zwiń
X
-
Wytłumienie, przewody, głośniki.
Witam. Po przeczytaniu kilku postów zacząłem się zastanawiać o wygłuszeniu drzwi, wymianie przewodów i głośników, ale nie wszystko na raz.
Na początek wytłumienie. Czy opłaca się tłumić TYLKO jedną część jakby http://forum.octaviaclub.pl/files/07042010065_778.jpg ,tak jak na obrazku ? Nie chcę obklejać całych ponieważ nie daj jak mi padnie podnośnik od szyby to co? Mam zrywać ?
Jeśli się opłaci to czym najtaniej obkleić i czego będę potrzebował ?
Dwa: przeczytałem, że warto wymienić przewody od głośników tylko prosiłbym o poradę co i jak konkretnie i jakie przewody ? Dziękuję z góry.
Ostatnia kwestia dot. głośników. Jedynie nie wiem o co chodzi z tymi zwrotnicami i co po podłączać. Jak "zabudować" tweetery ?
To tyle na razie. Dziękuje.
-
-
tlumienie polega m.in. na tym, ze zalepiasz otwory technologiczne w drzwiach, aby stworzyc glosnikowi jaka, taka komore zamknieta.
Co do kabli, to jak ma to plumkac pod samym radiem, nawet bym sie w to nie bawil, bo roznicy nie uslyszysz (nic a nic).
Co do zwrotnic, to jest to takie ustrojstwo, zeby wyciac pewne pasmo z toru glosnika (zeby go nie spalic na przyklad). W skodzie masz tweetery ze zwrotnica 1 rzedu (kondensator wlutowany zaraz przy glosniku) oraz woofery grajace pelnym pasmem.
Pozdr.
BartekRadio: C90r+XDP210EQ
Kable:Opt,Skyline,50 mm
Wzm:XES M1+FP 1.800
Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante
Komentarz
-
-
Dobra, czyli kabli nie tykam . Myślę, że nic takiego nie będę tam pakował. Przód wymienię jedynie i tyle to radio styknie samo.
Aha, a więc nic mi nie da oklejenie tylko tej wewnętrzno-zewnętrznej części za podnośnikiem ?
Jeszcze pozostaje kwestia głośników. Chociaż nie będą zamawiane od razu ponieważ teraz kupiłem żarówki, następne są wycieraczki (AeroTwin), i wtedy pomyśli się, a na końcu radio.
Wiem, że każdy tutaj posiada super wypas sprzęt audio, ale myślę, że można coś dostać nie dużym kosztem. Powiedzcie mi bo mnie to nurtuje strasznie. Helixy są sprzedawane parami czy tylko jeden głośnik z tweetem kosztuje ~240 zł ?
Komentarz
-
-
tanim kosztem bedzie rozejrzenie sie po glosnikach nie oznaczonych mianem CAR AUDIO .... gdyz jak wsyztsko oznaczone jakims zastosowaniem jest dwa razy drozsze ..... musisz zbadac w madrych ksiegach lub poszukac na necie jak rozklada sie strefa akustyczna w twojej skodzie ... (ogolno dostepne info na necie)
potem zobacz jakie masz radio ile masz na wysjciu mocy ( jezeli nie chcesz dodatkow wzmacniac)
potem dostosuj mocowo konkretne glosniku wazne to: RMS, skutecznosc a moc w peaku jest nie istotna ....
jezeli juz dopasujesz mocowo do radia sie, zacznij wyciszac auto .... jezeli nie chcesz zeby w calym aucie walilo ... muzycznie oczywiscie, zrob sobie tylko strone kierowcy tzn swoje drzwi a reszta niech siedzi na seryjniakach .....
pozatym mozesz w radiu wylaczyc tyly, przody, zrobic strony lewa - prawa i przekatne o ile masz dobre radio
wiec na dobra sprawe jezeli chodzi tylko o twoje zadowolenie zmien dwa glosniki od stron kierowcy w drzwi walnij mate austyczna ... zeby powstala jakas przestrzen pseudo akustyczna i na twoje potrzeby wystarczy ....
to co wymieniles w temacie .... hmmm to dla profesjonalistow i audio filii zabawa...
bo auto staje na miesiac w garazu jest ogolocone do blachy .... i wszytsko robi sie pod muzyke tylko i wylacznie ... od nowa buduje sie sttrefy, zmienia sie materialy, wyposazenie i wkalda co sie chce ... wiec nie szlalej, bo jezeli chodzi ci o to zeby przyszlaec sprzetem to wymiekniesz z kazdym, a jezeli chodzi o twoje wlasne zadowlenie zastosuj sie do rad najprostszych
pozdroYoung Mc
www.lanser.tv
Komentarz
-
-
a bo troche smiesza mnie (jak zawsze) polzamienniki .... albo sie cos robi konkretnie, albo wcale .... a w szczegole to trzeba byloby pisac i pisac ...
bo z tego co wnioskuje ktos chce "tanim" kosztem zrobic cos dobrego ... i zeby zagralo elegancko jeszcze .... a jak sie domyslam czlowiek zakladajacy temat po wymianie nie zauwazy pewnie zadnej roznicy pozatym, ze bedzie glosniej no i w drzwiach na dolkach nie bedzie nic stukac w srodku przypadkiem ....
oczywiscie bez urazy .... dla czlowieka ...
dlatego moje polslowka i w skrocie maxymalnym szybko i na temat co zrobicYoung Mc
www.lanser.tv
Komentarz
-
-
Przecież wiem, że "tanim" kosztem nic nie będzie grało pięknie i czysto.
Cytuję: "bo jezeli chodzi ci o to zeby przyszlaec sprzetem to wymiekniesz z kazdym", tak chcę aby cała wieś słyszała, że przejeżdżam 8) .Nie oceniaj ludzi jedną miarą.
Co do tych stukach w dołkach - pewnie, przydałoby się ciszej. Robić konkretnie ? Dobrze zakleję sobie dostęp do podnośników szyb, a jak mi padnie to będę zrywał te maty i płakał nad tą kasą, bo to zdarza się w modelach z m.in. mojego rocznika, ale jeśli chcesz mi to za sponsorować to ok, ale dziękuje za radę :wink:
PS.
przepraszam za sarkazm :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Witam
Ojoj Danny10, nikt tutaj nie życzy Tobie źle, tylko się denerwują koledzy takimi rzeczami że coś zamierzasz zrobić do polowy.
Wygłuszanie wewnętrznej strony drzwi niewiele zrobi różnicy, a myślenie takie po co cos robić bo co sie stanie jak się zepsuje, sory ale jak dla mnie z takim podejściem to nie powinieneś odpalać auta bo coś się spitoli i będziesz musiał kasę wydawać na naprawę.
Nie ma sensu wydawać kasy na półśrodki.
pozdr
Seba
Komentarz
-
-
Chcesz tanio to zaklej otwory technologiczne taśma dekarska soudal albo tytan i będzie już duuzo lepiej. Ja chciałem tanio i mam tanio ale mi starcza i to się liczy. A jakby np Adamu wsiadł do mnie i posłuchał to pewnie opinia byłaby kiepskawa ale co można wymagać od sprzętu który mnie kosztował raptem radio 270 helixy 220 kable 80 sub 100 wzmach 160 czyli 830zl. tyle to nawet dobry sub nie kosztuje a co dopiero wzmach.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez oizoChcesz tanio to zaklej otwory technologiczne taśma dekarska soudal albo tytan i będzie już duuzo lepiej. Ja chciałem tanio i mam tanio ale mi starcza i to się liczy. A jakby np Adamu wsiadł do mnie i posłuchał to pewnie opinia byłaby kiepskawa ale co można wymagać od sprzętu który mnie kosztował raptem radio 270 helixy 220 kable 80 sub 100 wzmach 160 czyli 830zl. tyle to nawet dobry sub nie kosztuje a co dopiero wzmach.
Danny10, nie wstydz sie i podjedź na spociszona, wytłumaczę ci co jak zrobić również jak zabezpieczyc sie na wypadek awarii podnośnika coby dostęp był dobry o koszt wymiany minimalny.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sebwieczWygłuszanie wewnętrznej strony drzwi niewiele zrobi różnicy
Zamieszczone przez sebwieczsory ale jak dla mnie z takim podejściem to nie powinieneś odpalać auta bo coś się spitoli i będziesz musiał kasę wydawać na naprawę.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Danny10Przecież wiem, że "tanim" kosztem nic nie będzie grało pięknie i czysto.
Cytuję: "bo jezeli chodzi ci o to zeby przyszlaec sprzetem to wymiekniesz z kazdym", tak chcę aby cała wieś słyszała, że przejeżdżam 8) .Nie oceniaj ludzi jedną miarą.
Co do tych stukach w dołkach - pewnie, przydałoby się ciszej. Robić konkretnie ? Dobrze zakleję sobie dostęp do podnośników szyb, a jak mi padnie to będę zrywał te maty i płakał nad tą kasą, bo to zdarza się w modelach z m.in. mojego rocznika, ale jeśli chcesz mi to za sponsorować to ok, ale dziękuje za radę :wink:
PS.
przepraszam za sarkazm :diabelski_usmiech
wsiadajac mialbys wrazenie dobrego soundu ... ale wiesz chodzilo mi bardziej o to ze nie da sie za 850 zloty zrobic z auta studia nagran niestety ... a rady dotyczyly tego zebys ustawianie i dopasowywanie oddal w rece jakiegos kolegi, ktory zna sie troche na muzce i dzwiekach od strony technicznej, a nie tylko od tej drugiej slyszalnej ... i zapewno za browara te 850 zloty dopasuje do twoich potrzeb ....
kiedys stosowalem membrany firmy ADAM calkiem konkretne glosniki .... oraz nie drogie
Wszystko, co napisalem wczesniej odnosi sie do tego, ze kiedys ustawialem bmke 3ke od rozebrania na czesci po rysunki techniczne 3D kazdego wiekszego elementu, zaprojektowane specjalnie pod dane membrany .... nie bylo nawet srubki bez specjalnej nakladki ... sprzet w srodku przekraczal 5cio krotnie wartosc bmki .... ale jak sie siedzialo w srodku hmmmm nie wiem czy ktos ma tak w domu (to jest muzyczne podejscie do muzyki w aucie). To jest dopiero roznica .....
Jezeli masz glowe na karku i dobrze sie porozgladasz po necie .... dasz rade w 1000 zlotych zadowolic siebieYoung Mc
www.lanser.tv
Komentarz
-
Komentarz